Sök:

Sökresultat:

2059 Uppsatser om Aktör och diskursanalys - Sida 1 av 138

Kommunikation och Maktrelationer - En retorisk analys och diskursanalys av pressmeddelanden

Titel: Kriskommunikation och Maktrelationer. En retorisk analys och kritisk diskursanalys av pressmeddelanden Författare: Alexander Frost Utgivningsdatum: 2012-08-29 Handledare: Michael Krona, Fredrik Edin Examinator: Bo Reimer Utbildning: Medie- och Kommunikationsvetenskap Typ av dokument: C- uppsats SprÄk: Svenska Syfte: Att utifrÄn fyra olika företags kriskommunikation i form av pressmeddelanden analysera sprÄkliga mönster och strategier sedda ur ett maktperspektiv. Teori: Diskurs och makt, Strategisk kommunikation, Hermeneutik Metod: Kritisk diskursanalys, Retorisk analys Nyckelord: Kriskommunikation, Pressmeddelande, Diskursanalys, Retorisk analys, Strategisk kommunikation, PR.

Förbjuden frukt - en diskursanalys av cannabisdiskursen i den svenska riksdagen

Analysmaterialet i denna uppsats bestÄr av en rad riksdagsdokument behandlandes den svenska riksdagens cannabisdiskurs. Detta analysmaterial som behandlas Àr under perioden 1990 till 2007. Vi har Àven studerat hur policydebatten har förts i ett historiskt perspektiv under perioden 1968 fram till mitten av 1990-talet.FrÄgor utifrÄn en Foucaultinspirerad diskursanalys behandlar en rad Àmnen inom diskursen och vid nÀrmare analys beskrivs den svenska riksdagsanalysen som synnerligen ensidig.Nyckelord: Foucault, cannabis, diskursanalys.

Vem Àr frÀmlingen? -En diskursanalytisk studie av webbtidningen Avpixlat

Syftet med denna studie Àr att genom kritisk diskursanalys analysera texter som innehÄller negativ stereotypisering, stigmatisering, diskriminering och kategorisering i webbtidningen Avpixlat. FrÄgestÀllningarna som uppsatsen Àmnar besvara Àr: Hurskildras personer med invandrarbakgrundoch minoritetsgrupper i Avpixlat?Hur skildras underordningen av "de andra"? Samt, hur stereotypiseras dessa grupper? Uppsatsens teoretiska utgÄngspunktÀr socialkonstruktivismen och empirin Àr baserad pÄ 132 artiklar som har samlats in frÄn Avpixlats webbtidningunder publiceringsperioden 1-30 April 2014. Analysen Àr baserad pÄ Faircloughs Critical Discourse Analysis. Skildringen av personer med invandrarbakgrundoch minoritetsgrupper i tidningen Àr sammanfattningsvis negativ.

Politisk kommunikation i blogsfÀren : - En kritisk diskursanalys av Cecilia Malmströms och Magnus Betnérs bloggar

Syfte Att med hjalp av kritisk diskursanalys undersoka den politiska bloggenTeoriKritisk diskursanalysMetodKritisk diskursanalysResultatGenom vara analyser lyckas vi identifiera likheter och skillnader mellan EUkommissionaren Cecilia Malmstrom och komikern Magnus Betners bloggar. Ett liberalt forhallningssatt och ett gemensamt intresse i migrationsfragor ar vad de har gemensamt medan deras kommunikation i ovrigt skiljer sig pa alla plan. Analyserna visar hur politiska budskap kan kommuniceras pa olika satt..

Samarbetsvillig och serviceinriktad - platsannonsens konstruktion av lÀrarrollen och gymnasieskolans marknadsanpassning, en diskursanalys

Specialarbete, 15 hpSvenska för blivande lÀrare, specialisering 2, LSV 410Ht 2011Handledare: Karin Helgesson.

Bildt VS Schulman - En diskursanalys av tvÄ av Sveriges största bloggar

Syfte: Att göra en diskursanalys av tvÄ olika bloggar (politikerblogg respektive ?kÀndis?blogg) för att se vilken interaktivitet som uppstÄr i bloggen mellan lÀsarna och Àven bloggaren sjÀlv. Jag vill komma fram till vilka slags Äsikter som förs fram i diskussionen och om och i sÄ fall pÄ vilket sÀtt bloggaren Àr delaktig i diskussionen i kommentarsfÀltet.Teori: Studiens frÀmsta teoretiska utgÄngspunkt har varit den offentliga sfÀren. Metod: I studien har diskursanalys anvÀnts som metod med tyngdpunkt pÄ Faircloughs kritiska diskursanalys. Slutsatser: Analysen har kommit fram till att offentlighet och offentliga personer inte alltid innebÀr att personens Äsikter Àr offentliga, att grÀnserna mellan offentligt och privat syns tydligare hos bloggaren Àn hos kommentatorerna samt att grÀnserna mellan offentligt och privat skiljer sig beroende pÄ vem det Àr som driver bloggen.

Synen pÄ den dolda. : En diskursanalys av hur slöjan framstÀlls i media.

I denna studie görs en kritisk diskursanalys av hur slöjan framstÀlls och artikuleras i media. Bilden av slöjan Àr starkt pÄverkad av den muslimsk-islamistiska kultur som den Àr nÀra förknippad med och dÀrför kan tidigare forskning kring postkolonialism och Orientalism relateras till materialet. Genom den postkoloniala diskursordningen Äterges en stereotyp skildring av den slöjade kvinnan som traditionell, kuvad och förtryckt. Men slöjan sÀtts Àven in i en annan kontext dÀr den fungerar som en protestaktion i ett segregerat och uteslutande vÀsterlÀndskt samhÀlle..

Bilden av lycka : En kvalitativ bild- och diskursanalys av reklam

Syfte: Syftet med studien var att undersöka reklamvÀrldens konstruktion av lycka samt att undersöka om det finns eventuella skillnader i den manliga respektive kvinnliga "lyckokonstruktionen".

Missbrukens diskurs : En diskursanalys kring narkotikamissbruk

I denna uppsats undersöks diskursartikulationer kring narkotikamissbruk för att ta reda pÄ hur de konstrueras i medietexter, vilka som fÄr komma till tal samt vilka roller dessa artikulationer tar och deras förhÄllande till varandra. Teorin som anvÀnts Àr Faircloughs kritiska diskursanalys och som komplement till den har Laclau & Mouffes kritiska diskursteori anvÀnts. I studien synliggörs tre olika artikulationstrender beroende pÄ vilken ideologisk utgÄngspunkt skribenten kunde antas ha baserat pÄ sin position. Dessa positioner diskuteras sedan med hÀnsyn till drogernas historiskt kulturella kontext..

Din dator sponsrar krig : En kritisk diskursanalys av Apples och Hewlett Packards hÄllbarhetsrapporter

Syfte: Syftet med studien Àr att undersöka hur Apple och HP, genom att kommunicera sina SR-initiativ i sina hÄllbarhetsrapporter, legitimerar sin verksamhet för sina intressenter. Metod och material: Kritisk diskursanalys av Apples och HPs hÄllbarhetsrapporter. Huvudresultat: Apple och HP legitimerar sin verksamhet i sina hÄllbarhetsrapporter, genom att anpassa det sprÄk och ordval som anvÀnds. De ordval som görs ger direkta konsekvenser för hur företagen framstÀlls i sammanhanget och pÄverkar hur de frÄntar sig ansvaret av sin verksamhet..

Identitet och skönlitteratur : en diskursanalys av identitetsperspektivet i litteratur

Den hÀr uppsatsen har sitt fokus pÄ identitet inom skönlitteraturen och jag har studerat tvÄskönlitterÀra texter. De texter som har analyserats Àr en roman av Jonas Hassen Khemiri och ennovell av Alejandro Leiva Wenger dÀr olika uttryck för identitet har studerats och identifieratsmed diskursanalys. HuvudfrÄgorna har varit hur identitetsfrÄgor och relaterade fenomenkommer till uttryck i texterna och med vilka medel författarna skildrar dem. Detsammanfattande resultatet visar att litteraturen skildrar identitetsarbetet som i form av dialogmed ett inre jag och i form av kampen mot omvÀrlden. Litteraturen ger en mÀngd olikatolkningsmöjligheter och diskussionsunderlag till frÄgor om identitet..

Hur framstÀlls klimatförÀndringar i medier? : - En jÀmförelse mellan tvÄ svenska tidningar

Syfte: Att kartlÀgga eventuella skillnader i konstruktionen av klimatdebatten i DN och Expressen.Metod: Diskursanalys.Teori: Socialkonstruktionism och Diskursanalys.Resultat: Det förekommer skillnader mellan de tvÄ tidningarna i form av rubriksÀttning, ordval och innehÄll. .

Legitima sprÄkrÄd : En kritisk diskursanalys av makt i SprÄkrÄdets frÄgelÄda

I denna uppsats undersöker jag hur sprÄkrekommendationerna i SprÄkrÄdets frÄgelÄda legitimeras och vad lÀsaren mÄste acceptera som sant för att rekommendationerna ska vara rimliga. Det Àr en kritisk diskursanalys som ser makt som socialt sammansatt. Jag anvÀnder metoderna legitimeringsanalys och presuppositionsanalys.Resultatet visar att frÄgelÄdan legitimerar jÀmstÀlldhet, sprÄksystemet, sprÄkbrukarna, och tydlighet som det som har eller borde ha makt över sprÄket.Slutsatsen Àr att SprÄkrÄdet aldrig sjÀlva tappar sin egen makt, Àven nÀr de legitimerar andra som makthavare i en viss frÄga..

Klassresor : frÄn arbetarklass till akademiker

Jag kommer i denna uppsats med hjÀlp av diskursanalys, analysera och studera vilka diskurser som finns i och med begreppet klassresa. Jag kommer Àven att presentera de identitetsprocesser som pÄgÄr vid klassresan. Jag vill med denna uppsats se hur viktig klasstillhörigheten Àr och hur processen gÄr till nÀr en person gör en sÄ kallad klassresa. Jag ska belysa flytten frÄn att ha tillhört arbetarklassen till att tillhöra medelklassen. Jag kommer att beskriva hur dessa personer upplever flytten samt hur de kÀnde att de blev bemötta av andra mÀnniskor i medelklassen..

Att SÀlja Sig SjÀlv -The brand called you-

Det samhÀlle som vi lever i idag prÀglas av olika mer eller mindre kapitalistiska varumarknaders inflytande pÄ vÄr vardag. TvÄ trender som har sina orsaker helt eller delvis i detta förhÄllande Àr en ökad individualisering och marknadisering av samhÀllet. Konkret för individen innebÀr detta att det blir allt viktigare att marknadsföra sig sjÀlv, att sÀlja sig sjÀlv. Med utgÄngspunkt i detta förhÄllande sÄ genomför denna uppsats en empirisk studie av tvÄ specifika fall dÀr detta ?att sÀlja sig sjÀlv? Àr som allra tydligast; kontaktannonser respektive curriculum vitae, CV.

1 NĂ€sta sida ->